Traditii


Orasul Zarnesti face pare din zona etnografica a Tarii Barsei, apropiata si foarte asemanatoare cu cea a Branului. Dintre ocupatiile traditionale aminitim pastoritul care a fost practicat neintrerupt de catre inaintasi. Agricultura a devenit o ocupatie predominanta a locuitorilor din zona, asigurandu-le acestora un trai decent.

Zona Rucar - Arhitectura populara carcteristica zonei Muscel este relevanta pentru caracterizarea arhitecturii din Rucarul secolului al XVII-lea. Casele erau construite "dupa obiceiul valahilor" din trunchiuri suprapuse, cu acoperis tuguiat de sindrila "in scoc" prin care iesea fumul. Barnele erau "imbucate" si prinse intre ele cu cuie de lemn de catina. Acoperisul cu patru fete era tuguiat sau turtit. Casele se tencuiau cu lut alb. Planul generalizat al locuintelor cuprindea: tinda, celarul, odaia de locuit. La sfarsitul secolului XIX apare tipul de casa cu doua nivele: pivnita (la parter) si camerele de locuit (la etaj). Organizarea interioarelor releva existenta unei industrii textile casnice in care erau antrenate majoritatea femeilor din localitate. Instalatii tehnice populare functionau in perioada interbelica pe raul Dambovita la Valea Cheii si pe Rausor.

La sfarsitul sec. al XIX- lea se confectionau in scoala de meserii lazi de zestre care concurau cu cele executate la Brasov. In targul saptamanal (duminica) se desfaceau produse ale industriei casnice textile: costume populare, covoare etc.

Portul popular din Rucar a impresionat prin autenticitatea si frumusetea inegalabila mari artisti ai penelului precum Nicolae Grigorescu. Nicolae Iorga in "Privelisti din tara" consemna o imagine caracteristica Rucarului de la inceputul secolului XX: "tarani cu sumane negre si cojocele cusute, taranci ale caror bogatie de fluturi si podoabe e acoperita in parte de mantali cafenii, unele dintre ele poarta strengareste pe albul fin ce li se infasura fata oachesa, o palariuta barbateasca". Alexandru Vlahuta releva de asemenea in "Romania pitoreasca": "portul rucarencelor adevarat romanesc, tesut, lucrat si inflorit de mana lor c-o maiestrie pe care nu stiu singure de unde au invatat-o".

Satele Branene - Referitor la tipurile de case pe care le intalnim in aceste localitati avem case cu doua incaperi (cu o singura intrare, cu tinda si casa), case cu trei incaperi (tinda mediana casa si casa mare), case cu patru si mai multe incaperi, percum si case pe doua niveluri. Ca materiale de constructie este folosit preponderent lemnul, casele fiind construite din barne orizontale, iar ca temelie avand zidarie de piatra. Barnele sunt cioplite cu barda pe doua sau patru fete. Mai tarziu se va folosi pentru pereti ti caramida. Pentru acoperis s-a folosit pe scara larga sindrila, iar mai nou se foloseste tigla. Dintre indeletnicirile principale ale locuitorilor amintim: cresterea animalelor, prelucrarea principalelor produse pastorale, exploatarea lemnului si mai nou agro-turismul.

Ciobani Stana Vladusca

Produsul a fost adaugat in cos!!!