Atractii turistice


 

Principala atractie o constituie creasta calcaroasa, cu o lungime de 25km, orientata pe directia NE-SV, care atinge altitudinea maxima la Vf. La Om (Piscul Baciului) 2238m. Ea reprezinta cea mai lunga si mai inalta creasta calcaroasa din tara.

   Dintre formele de relief carstic, cele mai cunoscute sunt: Acul Crapaturii si Orga Mare in partea nordica,  Turnurile Dianei si arcadele de la Zaplaz in partea centrala si Marele Grohotis si Ceardacul Stanciului in partea sudica.

   O alta atractie, in special pentru alpinisti, sunt Prapastiile Zarnestilor, in partea nordica a masivului, si Cheile Dambovitei, Dambovicioarei si ale Brusturetului, in partea sudica, cu trasee de catarare cu diferite grade de dificultate.

   Pestera de la Coltii Chiliilor, care adapostea localnicii in sec XV in timpul invaziilor turcesti, alaturi de Pestera Dambovicioarei sunt cele mai vizitate pesteri din cadrul Parcului National Piatra Craiului.

   Parcul National Piatra Craiului adaposteste mai multe tipuri de habitate si specii de interes european. Dintre acestea mentionam: tufarisuri de Pinus mugo si Rhododendron myrtifolium, pajisti alpine si subalpine pe substrat calcaros, grohotisuri calcaroase si de sisturi calcaroase din etajul montan pana in cel alpin, fanete montane, paduri de fag de tipul Luzulo-Fagetum, paduri acidofile montane de molid etc. Dintre speciile de interes european  intalnite aici amintim: Canis lupus (lupul), Lynx lynx (rasul), Ursus arctos (ursul brun), Tetrao urogallus (cocosul de munte), Bubo bubo (bufnita), Dryocopus martius (ciocanitoarea neagra). Pe teritoriul parcului au fost identificate 1183 de specii si subspecii de plante superioare. Dintre acestea cele mai cunoscute sunt: Dianthus callizonus (garofita Pietrei Craiului), endemit strict local care reprezinta in acelasi timp si simbolul floristic al masivului, Leontopodium alpinum (floarea de colt), Papaver alpinum ssp. corona-sancti-stefani (macul galben), Nigritella nigra, N. rubra (sangele voinicului), Cypripedium calceolus (papucul doamnei), Trollius europaeus (bulbuci), Gentiana lutea (ghintura galbena) etc.

   Si nu in ultimul rand, satele de munte cu gospodariile risipite pe dealuri, unde localnicii au pastrat inca traditiile seculare, in armonie cu natura, se alatura obiectivelor turistice care nu trebuie ratate la vizitarea Parcului National Piatra Craiului.

Atractii turistice

Produsul a fost adaugat in cos!!!