Proiectul Life nu ar fi putut sa-si atinga obiectivele fara o componenta importanta de constientizare publica desemnata pentru a constitui suportul public pentru actiunile prevazute in proiect, a comunica informatii despre reteaua Natura 2000, a constientiza comunitatile locale, vizitatorii si alte categorii tinta despre importanta conservarii naturii in general si cea a speciilor si habitatelor in special.

Principalele activitati desfasurate sunt urmatoarele:

  • Elaborarea de materiale promotionale (pliante, brosuri)

Mascota parcului a fost produsa in 2004 intr-un numar de 500 bucati si este reprezentata de capra neagra. Chiar daca nu este o specie din lista, importanta si impactul asupra oamenilor este foarte mare.

In septembrie 2005 a fost tiparit un set de materiale promotionale care nu au legatura in totalitate cu proiectul, dar care contin aspecte importante legate de Natura 2000 si de habitatele si speciile din lista.
Pliantul general al parcului (4000 de copii-engleza si romana) contine informatii despre importanta si avantajele pentru comunitatile locale a retelei Natura 2000. A fost tiparit in iunie 2007.

Manualul de educatie(a doua editie) a fost tiparit si are un numar de 9 pagini din 49 dedicate retelei Natura 2000, proiectului Life si note explicative si poze ale celor mai importante habitate si specii din lista. Manualul a fost tiparit in 1500 copii, fiind predat in 22 de scoli din apropierea parcului si nu numai. Manualul este un instrument important de constientizare avand ca tinta copii din localitatile afectate de prezenta parcului.
De asemenea au fost produse diferite materiale promotionale cu logo-ul LIFE: abtibilduri, mape, harta turistica a parcului – 2000 copii, postere – 1000 copii).
Brosura (67 pagini-prevazute 60) a fost produsa in iunie 2007 in 4000 copii doar in engleza si romana deoarce s-a considerat ca este mai important sa se adreseze persoanelor interesate din Romania deoarece reteaua Natura 2000 si semnificatia ei sunt bine cunoscute de catre statele member. Brosura contine informatii generale depre Parc si reteaua Natura 2000, o descriere detaliata a celor 15 habitate din lista in Anexa 1 a Directivei Habitate, 33 specii incluse in Anexa II din Directiva Habitate si 20 specii incluse in Directiva Pasari. Pentru fiecare din aceste habitate si specii sunt prezentate informatii privind raspandirea, corespondenta cu alte clasificari, amenintari, masuri de management si monitorizare, harti si poze sugestive.
Pliantul general a fost, de asemenea, produs in iunie 2007 in 8000 copii, doar in engleza si romana din aceleasi motive mai sus mentionate. Pliantul contine informatii generale despre obiectivele si rezultatele proiectului, despre imporanta si semnificatia retelei Natura 2000, avantajele pentru comunitatile locale. Pliantul si brosura vor fi distribuite in Centrul de Vizitare Zarnesti. Aceste materiale promotionale vor fi distribuite oricand va fi nevoie la intalniri, concursuri, tabere, prezentari, conferinte etc.Toate aceste materiale sunt un instrument important pentru a schimba atitudinea fata de protejarea parcului in general si obiectivele proiectului in particular.

  • Materiale promotionale în centrul de Vizitare Zarnesti

Momentan doar partea de Administratie si receptie sunt finalizate din Centrul de Vizitare Zarnesti.
În partea de receptie va fi amenajat un spatiu pentru expozitii temporare si pentru distribuirea materialelor promotionale.

  • Constientizarea publica privind poluarea apelor

Un numar de 2000 pliante a fost realizat despre importanta ecosistemului acvatic si despre efectele poluarii apei. Pliantele au fost distribuite oamenilor din comunitatile locale si turistilor de catre rangeri. Pliantul prezinta aspecte generale despre sistemul acvatic, habitatele si speciile protejate la nivel European. Sunt prezentate, de asemenea, aspecte privind efectele poluarii asupra habitatelor si speciilor acvatice si principalele surse de poluare din Piatra Craiului.

  • Campanie de constientizare publica, prin materiale promotionale si educative, privind speciile protejate de pasari din siturile Natura 2000

S-a realizat un pliant despre protejarea speciilor de pasari in cele 5 situri Natura 2000 adresat comunitatilor locale si turistilor(2500 copii). Pliantul contine informatii despre reteaua Natura 2000 , despre importanta pasarilor din punct de vedere al biodiversitatii, despre cum oamenii pot proteja pasarile, o prezentare scurta a unor pasari din lista( Dendrocopos leucotos, Picoides tridactylus, Athene noctua, Bubo bubo) care interactioneaza cu oamenii din comunitatile din parc).
Un ghid prezentand pasarile din parc a fost tiparit in numar de 500 exemplare. Ghidul contine date generale privind reteaua Natura 2000, informatii despre proiect, despre pasari si protejarea lor, schite a 115 specii de pasari din parc cu o scurta descriere, prezentarea a 5 trasee de observare a pasarilor. Turismul ornitologic este in dezvoltare in Romania. Utilizarea observatoarelor de pasari impreuna cu materialele promotionale vor conduce la o mai buna intelegere a necesitatii protejarii pasarilor.

  • Constientizare publica. Pliante si întâlniri cu localnici

Un numar de 2500 pliante despre protejarea fanetelor a fost tiparit in august 2005. Contine informatii despre speciile protejate (Trolius europaeus, Gladiolus imbricatus, Orchis morio, O. sambucina, Gymnadenia conopsea, O. ustulata etc.) si principalele amenintari . Sunt recomandari pentru exploatarea ecologica a fanetelor si importanta mentinerii cositului traditional. Pliantul a fost distribuit oamenilor din comunitatile locale in perioada cositului. Pe valea Barsei sunt aprox 200 de proprietari de fanete si au fost organizate in jur de 5 intalniri pentru a se distribui pliantele.

  • Intalniri cu localnici si intrioducerea informatiilor educative in materialele promotionale

Au fost tiparite 2500 pliante despre protejarea culoarelor de anini. Acestea au fost ditribuite in cele 9 intalniri cu comunitatile locale.
Informatii educative privind reteaua Natura 2000 au fost introduce in Manualul de Educatie Ecologica reeditat de Administratia Parcului National Piatra Craiului.

  • Amplasarea panourilor informationale si tiparirea pliantelor pentru Ligularia sibirica

Au fost amplasate doua panouri cu informatii referitoare la Proiectul Life, Natura 2000, motivul ingradiri zonei precum si informatii generale despre specie. 
Pliantul despre Ligularia sibirica a fost tiparit in aprilie 2006 si contine informatii despre importanta conservarii speciei, masuri de management dar si amenintarile la adresa acestei specii.

  • Fotografii si filme

Pe parcursul derularii proiectului au fost realizate mai multe fotografii de inalta calitate precum si un film, de aproximativ 40 minute, care prezinta reteaua Natura 2000 precum si speciile si habitatele din proiect.

  • Conferinte de presa si articole de presa

Natura 2000In mai 2004 a fost tinuta o conferinta de presa la Pitesti cu presa locala. Aici au fost prezentate activitatea APNPC in ultimi trei ani cu acent pe Siturile Natura 2000 din parc. Din data de 21 pana in 27 mai 2004 am organizat o tabara denumita “Tabara Entomologica Natura 2000”. Aceasta tabara a facut parte dei campania de constientizare publica privind siturile Natuta 2000 combinat cu studii entomologice in Prapastile Zarnestiului si Valea Barsei. 
In data de 22 aprilie 2005 am participat la sediul Consiliului Judetean Brasov la simpozionul organizat cu ocazia zilei pamantului unde au fost prezentate aspecte referitoare la proiectul LIFE.
Articole referitoare la proiect au aparut in ziarele Transilvania Brasov si Inside Brasov.
In 24 mai 2006 la sediul Romsilva a avut loc o conferinta unde s-au prezentat realizarile proiectului si a fost lansat gidul pasarilor din PNPC si doua volume din “Research in the Piatra Craiului National Park” (o colectie de articole stintifice, unele legeta de habitatele si speciile din proiect).
Pe data 24 mai 2007 cu ocazia primirii Diplomei Europene pentru Arii Protejate din partea Consiliului Europei, a fost tinuta o prezentare a proiectului.Acest eveniment a fost prezentat pe larg la televiziunile locale si nationale precum si in presa scrisa.

  • Amplasarea panourilor informative pentru pesterile inchise publicului

La toate 15 pesteri inchisa au fost amplasate placute dupa model.

  • Diseminarea experientei acumulate catre alte potentiale situri Natura 2000

Au fost organizate doua intalniri la sediul Regiei Nationale a Padurilor Romsilva la care au participat sefi de parcuri potentiale situri Natura 2000.
Toate parcurile au scris proiecte Life dar numai cel de la Retezat a fost aprobat. In procesul de scriere APNPC a acordat asistenta celorlalte parcuri.
O alta intalnire a fost organizata, in iulie 2005, cu biologi de la celelalte parcuri pa tema siturilor Natura 2000. 
Dupa finalizarea salii de clasa si a salii de conferinta Administratia Parcului va organiza intalniri cu organizatiile interesate pentru diseminarea rezultatelor proiectului si pentru o mai buna intelegere a retelei Natura 2000.

  • Website

S-a creat un link direct catre proiectul Life cuprinzand toate informatiile necesare inclusiv raportul final (www.pcrai.ro). Informatiile sunt prezentate in doua limbi: Romana si Engleza.