Flora

Bogatia in specii a Parcului National Piatra Craiului este rezultatul conditiilor deosebit de variate pe care le ofera acesta dezvoltarii lumii vegetale. Altitudinea care depaseste 2200 m face ca aproape intreaga grupare a speciilor montane si alpine, caracteristice lantului carpatic sa gaseasca aici conditii optime de dezvoltare. Existenta padurilor, stancariilor calcaroase, grohotisurilor, pajistilor si a ochiurilor de mlastina favorizeaza mentinerea unei diversitati botanice deosebite. Ciupercile, muschii, lichenii si plantele cu flori gasesc aici un adevarat paradis.

Pe teritoriul parcului au fost identificate până în prezent 1199 de specii si subspecii de plante. Cunoscand faptul ca in flora Romaniei s-au inregistrat 3136 de specii spontane se poate afirma ca Parcul National Piatra Craiului gazduieste  30 % din speciile de plante superioare care se intalnesc pe teritoriul Romaniei. Un numar de 181 de specii sunt incluse in "Lista rosie a plantelor superioare din Romania" ca specii endemice, rare sau vulnerabile. De aici se poate observa importanta deosebita a Parcului National Piatra Craiului pentru conservarea speciilor de flora, in special pentru conservarea endemitelor carpatice

Dintre aceste specii amintim doar pe cele mai cunoscute, care incanta ochii iubitorilor naturii, care viziteaza Piatra Craiului in lunile de vara, aceste specii fiind supuse unui regim strict de protectie: garofita Piatrei Craiului (Dianthus callizonus) simbolul floristic al Pietrei Craiului, acest munte fiind unicul loc din lume care o gazduieste (este o specie endemica pentru Piatra Craiului), tisa (Taxus baccata), angelica (Angelica arhangelica), sangele voinicului (Nigritella rubra), macul galben (Papaver alpinum ssp. corona-sancti-stefani), linarita (Linaria alpina), floarea de colt sau floarea Reginei (Leontopodium alpinum), bulbucii (Trollius europaeus), bujorul de munte (Rhododendron mytifolium), gladiola salbatica (Gladiolus imbricatus), ghintura galbena (Gentiana lutea), iedera alba (Daphne blagayana), tulichina (Daphne cneorum), argintica (Dryas octopetala) etc. 

Parcul National Piatra Craiului adaposteste un mare numar de specii de orhidee de munte - 41 specii din 58 de specii existente pe teritoriul Romaniei. Multe dintre acestea, ca de exemplu poroinicul (Orchis morio), mana Maicii Domnului (Dactylorhiza maculata), bozior (Dactylorhiza sambucina), stupinita (Platanthera bifolia), se regasesc in fanete, habitate de o mare valoare conservativa. Fânețele montane au o diversitate floristică de excepție, cuprinzând cca. 500 de specii vegetale. Din punct de vedere botanic, fondul de bază al acestor pajiști este format din taxoni cu valoare furajeră ridicată: graminee (ierburi) - (Festuca rubra), iarba câmpului (Agrostis capillaris), vițelar (Anthoxanthum odoratum), ovăscior auriu (Trisetum flavescens), pieptănariță (Cynosurus cristatus), golomăț (Dactylis glomerata) și leguminoase – ghizdei (Lotus corniculatus), trifoi roșu (Trifolium pratense), trifoi de munte (T. montanum) ș.a. Pe lângă acestea, sunt prezente o multitudine de plante cu flori multicolore: bulbuci (Trollius europaeus),  margarete (Leucanthemum vulgare), gladiole sălbatice (Gladiolus imbricatus), numeroase specii de clopoței (Campanula patula, C. glomerata, C. serrata). Fânețele constituie de asemenea resurse importante de plante medicinale, aromatice sau recunoscute în folclorul local ca având proprietăți magice: arnica (Arnica montana), chimenul (Carum carvi), sunătoarea (Hypericum perforatum), cicoarea (Cichorium inthybus), pătlagina (Plantago lanceolata), țintaura (Centaurium erythraea) ș.a.

Planul de Management al Parcului National Piatra Craiului