Pentru realizarea acestei actiuni a fost angajat un consultant (Andratec AG 2002). Deoarece acesta nu a reusit sa se incadreze in cerintele contractului acesta a fost reziliat in 25.10.2005. 
Pana la reziliere consultantul a furnizat o lista cu traseele de alpinism din Prapastiile Zarnestiului, a instalat un numar de 24 placute la baza acestora si a cumparat 100 spituri, ancore si urechi necesre reamenajari traseelor.
In final o echipa de alpinisti profesionisti a facut inventarierea si cartarea traseelor, cartare care a fost instalata la baza traseelor.

Au fost identificate patru trasee care se intersecteaza cu portiuni de vegetatie chasmofitica, trasee care au fost inchise si indepartate toate spiturile.

Au fost evaluate un numar de 68 de trasee din Prapastiile Zarnestiului si 20 trasee de la Diana. O lista cu traseele analizate este inclusa in tabelele alaturate. Pentru fiecare traseu a fost realizata o cartare care reprezinta schematic forma traseului, gradul de dificultate, recomandari etc.
Traseele dintr-o zona au fost grupate pe o harta care a fost amplasata in vecinatate. Alpinisti au posibilitatea de a alege ce traseu vor si sa obtina informatii despre motivele inchiderii anumitor trasee

Analiza traseelor de alpinism

Toate traseele inventariate au fost analizate pentru a vedea impactul asupra vegetatiei chasmofitice. Traseele au fost grupate in trei categorii de impact: mic, mediu si mare, iar cele puternic afectate au fost inchise si indepartate toate spiturile
Raportul privind analiza traseelor se gaseste in tabelul urmator: Trasee de alpinism analizate – Diana ; Trasee de alpinism analizate – Prapastiile Zarnestiului