Istoricul Parcului National Piatra Craiului

In august 1921, Mihai Haret publica in revista stiintifica ‘‘La Nature’’ un articol intitulat  ‘‘Parcurile Nationale in Romania’’, unde isi exprima speranta ca primele doua parcuri nationale sa ia fiinta pana la sfarsitul anului. Acesta mai nota ca ‘‘in acest moment, cele doua societati (Hanul drumetilor si Societatea Naturalistilor din Romania) lupta pentru ca instituirea parcurilor nationale sa fie consacrata printr-o lege, iar primele teritorii destinate sa fie: padurea Letea din delta danubiana, masivul Bucegilor si cel al Pietrei Craiului’’.

In articolul ‘‘Problema protectiunei naturii in Romania’’, publicat cu ocazia primului congres al naturalistilor din tara noastra ce a avut loc intre 18-21 aprilie 1928 la Cluj, profesorul Al. Borza nota ca ‘‘Piatra Craiului de langa Zarnesti inca este designata principial sa adaposteasca in zona ei superioara o intinsa rezervatiune alpina, de sute de jugare. Directiunea Gradinii Botanice a incheiat si un proces in aceasta privinta. Aci flora deosebit de bogata merita sa fie scoasa de sub nemilosul regim pastoral. Numai aci creste garoafa Dianthus callizonus’’.

Masivul Piatra Craiului a devenit rezervatie naturala in 28 martie 1938 (Jurnalul Consiliului de Ministri nr. 645), avand initial doar o suprafata de 440 ha. Consiliul de Ministri a luat aceasta decizie "datorita caracterului unic al masivului unde se gasesc specii rare ca Dianthus callizonus, Hesperis nivea, Minuartia transilvanica, Leontopodium alpinum, ca si datorita frumusetii peisajului".

In 1971 suprafata protejata s-a extins la 3570 ha, prin declararea mai multor rezervatii naturale in judetele Brasov si Arges, iar in continuare s-a realizat un proiect de infiintare a unui parc national. Astfel participantii la lucrarile celei de-a treia sesiuni stiintifice ‘‘Conservarea naturii pe baze stiintifice’’, ce a avut loc la Brasov intre 14-17 octombrie 1975, recomandau ‘‘sa se continue cercetarile privitoare la constituirea parcului national Piatra Craiului, printr-o colaborare mai temeinica intre organele interesate din judetele Brasov si Arges’’.

In anul 1990 Piatra Craiului este declarat parc national prin Ordinul 7 al Ministerului Agriculturii de la acea vreme, alaturi de alte 12 parcuri din Romania. Suprafaţa totală a Parcului Naţional Piatra Craiului este de 14766 ha din care 7807,5 ha în județul Braşov şi 6958,5 în judeţul Argeş.

Scopul desemnarii Masivului Piatra Craiului ca parc national este conservarea unor ecosisteme reprezentative in stare naturala si crearea conditiilor pentru recreere, vizitare si educatie, fara ca aceste ecosisteme sa fie afectate. In zonele locuite, scopul este pastrarea peisajului rezultat in urma activitatilor umane traditionale.

Incepand din anul 1999, odata cu demararea proiectului Managementul Conservarii Biodiversitatii, se constituie si administratia parcului. Datorită varietăţii de specii de plante şi animale, a prezenţei unui mare număr de habitate de importanţă europeană precum şi a modului în care este realizat managementul parcului național, Administraţia Parcului Naţional Piatra Craiului a primit în anul 2005 Diploma Europeană a Consiliului Europei pentru Arii Protejate, care a fost reînnoită pentru încă 10 ani în anul 2011.