Proiectul "Managementul Conservarii Biodiversitatii in Romania" (1999-2006) finantat de GEF (Facilitatea Globala de Mediu) prin Banca Mondiala, Guvernul Romaniei si Regia Nationala a Padurilor a avut ca principal obiectiv stabilirea unui sistem de management participativ si intersectorial al ecosistemelor si peisajelor in trei modele de arii protejate din Carpati si stabilirea unor mecanisme pentru replicarea acestor activitati si in alte arii prioritare pentru conservare.

Obiectivul global al proiectului a fost reprezentat de conservarea diversitatii biologice si a integritatii ecologice a ecosistemelor de padure, de pajiste si alpine din lantul carpatic

Proiectul are patru componente principale:
Componenta 1: Intarirea Cadrului National pentru Conservarea Biodiversitatii
Componenta 2: Dezvoltarea de modele de management pentru Ariile Potejate
Componenta 3: Cresterea suportului public pentru conservarea biodiversitatii
Componenta 4: Managementul si Monitorizarea Proiectului

La nivel local proiectul s-a desfasurat in trei arii protejate reprezentand trei modele diferite de strategii de conservare si oportunitati de dezvoltare (Parcul National Piatra Craiului, Parcul National Retezat si Parcul Natural Vanatori-Neamt). Proiectul a sprijinit crearea infrastructurii parcurilor, pregatirea echipelor de management, dezvoltarea planurilor de management si de monitorizare a biodiversitatii, cartarea si stabilirea limitelor parcurilor si a zonarii interne, consultarea cu comunitatile locale, constientizarea publica, finantarea de proiecte prietenoase fata de mediu in zonele tampon si stabilirea unor mecanisme pentru replicarea acesotor actiuni in alte arii protejate din Romania.

Pentru Parcul National Piatra Craiului principale actiuni realizate in cadrul proiectului sunt urmatoarele:

Valoarea finantarii pentu Piatra Craiului a fost de 2.2 milioane dolari din care Facilitatea Globala de Mediu (GEF)- 1.4 milioane, Guvernul României- 0.5 milioane si Regia Nationala a Padurilor Romsilva- 0.3 milioane. Implementarea proiectului este umarita de catre o echipa de coordonare din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Data limita de inchidere a proiectului a fost septembrie 2006.