Succesul actiunilor de managemet intreprinse in ariile protejate este greu de evaluat in masura in care, pana in prezent, in Romania nu a existat nici un sistem coerent de monitorizare a evolutiei biodiversitatii sub influenta actiunilor de management de pe teritoriul ariilor protejate. Proiecte
Datorita biodiversitatii deosebite, a amenintarilor permanente care planeaza asupra naturii si a cresterii continuue a presiunii antropice, apare ca fiind absolut necesara, crearea unui model pentru un sistem de monitorizare a biodiversitatii unitar, pentru toate ariile protejate din Romania.
 
Realizarea "Planului de monitorizare a biodiversitatii pentru Parcul National Piatra Craiului" s-a desfasurat pe o perioada de 4 ani din 2001 pana in 2004 (2005). Sistemul initial de monitorizare a biodiversitatii a fost dezvoltat in trei arii protejate din Carpati: Parcul National Piatra Craiului, Parcul National Retezat si Parcul Natural Vanatori-Neamt in cadrul proiectului "Managementul Conservarii Biodiversitatii in Romania".
 
Rezultatul final il reprezinta "Planul de monitorizare a biodiversitatii pentru Parcul National Piatra Craiului" continand 43 de protocoale de monitorizare.
 
Crearea acestui sistem complex de monitorizare a resurselor naturale reuneste elemente de botanica, zoologie, ecologie, statistica si sociologie. Contextul socio-economic apare ca fiind foarte important in aceasta situatie. Acest sistem apare ca o abordare noua in conditiile actuale.
 
Obiectivul acestui plan de monitorizare a biodiversitatii este acela de a imbunatati calitatea informatiilor disponibile administratiei Parcului National Piatra Craiului, prin colectarea cu regularitate a datelor referitoare la resursele biologice si la utilizarea acestora. Acest plan este axat pe identificarea tendintelor de evolutie a biodiversitatii de pe teritoriul Parcului National Piatra Craiului, oferind o imagine realista asupra eficientei actiunilor de protejare a biodiversitatii incluse in planul de management al parcului.