Granturile Mici reprezinta imprumuturi nerambursabile sau in conditii foarte avantajoase pe care Administratia Parcului National Piatra Craiului le acorda comunitatilor locale din zona.
 
Parcul National Piatra Craiului nu poate sa-si desfasoare activitatea sa fara sprijinul si ajutorul comunitatilor locale din jurul acestuia. Pentru aceasta comunitatile respective trebuie sa se angreneze intr-un proces de dezvoltare durabila care sa nu dauneze mediului inconjurator, adica in Proiecte
niste activitati care sa genereze atat beneficii in sanul comunitatilor, dar sa ajute si Parcul National in actiunile sale de conservare a biodiversitatii, traditiilor locale si peisajului.
 
Pentru implementarea acestui program a fost realizat un   Manual Operational, si un Ghid al Solicitantului ( Masura1,  Masura2) pentru fiecare runda de proiecte, cu participarea reprezentantilor comunitatilor locale vizate de catre program (Zarnesti, Magura, Pestera, Ciocanu, Dambovicioara si Rucar).
 
Intreaga suma de 242.000 de dolari a provenit de la Facilitatorul Global de Mediu prin Banca Mondiala in cadrul Proiectului Managementului Conservarii Biodiversitatii.
 
Au existat patru runde de depunere a proiectelor in perioada 2002 - 2006 fiind finantate un numar de 83 cereri de finantare. Programul a cuprins in general doua masuri de finantare:
Masura 1 - "Granturi individuale"
Submasura 1.1 - Proiecte de mica infrastructura pentru începerea sau dezvoltarea unei afaceri în domeniul turismului rural
Submasura 1.2- Camping-uri în interiorul sau în vecinatatea Parcului
Masura 2 - "Granturi comune" -reabilitarea pasunilor din interiorul parcului, facilitati de colectare a gunoaielor, educatie ecologica, mic atelier de procesare a laptelui, puncte de informare pentru turisti
 
In vederea accesarii finantarilor beneficiarii trebuiau sa depuna o  cerere de finantare si o propunere de buget, care ulterior erau evaluate de catre un Comitet de Evaluare, format din specialisti externi administratiei parcului, evaluare care avea loc atat la birou cat si in teren.
 
Programul fiind incheiat nu se mai depun cereri de finantare.