Ca urmare a tendintei crescute din ultimii ani de realizare a unor constructii pe raza Parcului National Piatra Craiului si in apropierea acestuia, care nu se incadreaza atat in peisaj cat si in stilul arhitectonic traditional, a fost demarata de catre administratia parcului o actiune menita sa contribuie la stoparea unor astfel de fenomene nedorite. Prin urmare in anii 2003 si 2004 au fost organizate cu participarea studentilor de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" din Bucuresti doua tabere de vara menite sa realizeze o inventariere a situatiei existente in localitatile: Zarnesti, Magura, Pestera, Dambovicioara si Rucar. In urma acestor actiuni a rezultat un material bogat compus din numeroase schite, desene si relevee arhitecturale.

Pornind de la concluziile trase in urma analizei acestor materiale si beneficiind de sprijinul unor consultanti, in momentul de fata este in lucru un "Ghid orientativ pentru realizarea noilor constructii si amenajari in interiorul PNPC pe baza unor principii de dezvoltare durabila", care isi propune sa furnizeze atat autoritatilor locale, cat si persoanelor care doresc sa realizeze o constructie noua sau amenajarea uneia vechi, informatiile necesare astfel incat aceste investitii sa se incadreze in peisaj, cu pastrarea caracterului traditional al constructiilor din zona si respectarea unor principii ale dezvoltarii durabile.

De asemenea de comun acord cu comisiile de urbanism locale si judetene vor fi operate modificari in cadrul planurilor generale de urbanism si regulamentelor aferente, astfel incat acestea sa vina in sprijinul realizarii obiectivelor mai sus mentionate. Pentru moment studiul vizeaza doar satele Magura si Pestera situate in interiorul parcului, urmand ca exemplul sa fie urmat si pentru celelalte localitati din jurul parcului.