Principalele motive pentru reamenajarea pesterii sunt urmatoarele:

1. Protectia mediului pesterii

Pestera Dambovicioara este una dintre cele mai cunoscute pesteri din Romania, fiind intens poluata inca de la jumatatea secolului XIX, datorita sistemului de iluminare (torte si lumanari) si chiar focuri deschise. Cele mai daunatoare efecte au fost urmatoarele:

• 70% din fauna cavernicola de nevertebrate a fost distrusa 
• Efectivele speciilor de chiroptere (lilieci) si numarul speciilor s-au diminuat 
• Tavanul si peretii pesterii au fost afectate de fum
In anii ’80 pestera a fost inchisa si dotata cu un sistem electric de iluminare, astfel incat poluarea s-a redus, insa au aparut alte surse de poluare: 
• Cresterea numarului de vizitatori si managementul acestora (in prezent nu exista nici un traseu special pentru circulatia vizitatorilor) 
• Sistemul necorespunzator de iluminare a dus la aparitia unor specii de plante neobisnuite pentru ecosistemul de pestera, in imediata apropiere a becurilor

2. Aspecte privind vizitarea si turismul
Programul de vizitare al pesterii este de luni pana duminica intre orele 09.00 - 17.00.

Vizitatorii sunt insotiti de cativa elevi din Satul Dambovicioara, care nu au cunostinte suficiente legate de ecosistemul pesterii si alte aspecte din acest domeniu.
Pestera Dambovicioara este una dintre cele mai vizitate pesteri din Romania (20.000 de vizitatori anual). 

Scurta descriere a reamenajarii
Reamenajarea asigura atat protectia habitatului cat si un mod civilizat de a vizita pestera.

Principalele actiuni au constat in:
• Construirea unui traseu de vizitare pentru turisti 
Rezultatele stuliului au aratat ca construirea unui traseu de vizitare din lemn nu este recomandata deoarece poate duce la aparitia unor insecte care nu apartin ecosistemului pesterii. Respectand aceasta recomandare a fost realizat un traseu din metal grunduit si vopsit. Pentru protectia vizitatorilor traseul este prevazut cu balustrada. In anumite zone mai importante pentru vizitatori traseul se largeste permitand mai multor turisti sa vizualizaze interiorul pesterii. Trasul limiteaza miscarea turistilor in interiorul pesterii, miscare care a contribuit la degradarea acesteia. Din motive financiare doar jumatate din traseu a fost realizat. Pentru cealalta jumatate mai sunt necesare aproximativ 20000 euro. Aceasta suma a fost aprobata de catre Consiliul Judetean Arges urmand a fi transferata Comunei Dambovicioare pentru a finaliza traseul. Bugetul initaial a fost depasit deoarece metalul folosit la constructia traseului a fost mult mai scump in comparatie cu lemnul, aceasta actiune fiind si cea mai costisitoare, din punct de vedere financial, a intragul proiect.

• Inlocuirea sistemului de electrificare 
Proiectul pentru realizarea sistemului de iluminat a fost receptionat in decembrie 2005. Acestea a prevazut lumini reci, ecologice pentru evitarea aparitiei unei vegetatii nespecifice pesterii in aproprierea acestora. Sistemul va contine mici difuzoare care vor oferii informatii turistilor. Intregul program de vizitare va fi controlat de un program de calculator care va oferii informatii turistilor in cateva limbi de circulatie internationala si va comanda stingerea si aprinderea luminilor in functie de zonele si obiectivele de vizitat. Traseul va fi iluminat la nivelul picioarelor si lumina se va stinge imediat ce vizitatori vor parasi zona respectiva. Deasemenae cele mai importante formatiuni geologice vor fi iluminate separat. La intrare va fi amplasat un sistem automat de contorizare a vizitatorilor similar cu cel din metrou.
Sistemul actual de vizitare este total nepotrivit pentru conservarea habitatului cavernicol, uneori fiind in interiorul pesteri un numar de 60 persoane. Realizarea traseului va limita numarul maxim de persoane dintr-un grup la 20.
Deasemanea este prevazuta o instalatie de monitorizare a parametrilor aerului (temperatura, nivelul de CO2, etc.) care vor arata schimbarile minore din madiul pesterii.
Intreaga instalatie a fost achizitionata in septembrie 2006 dintr-un grant finantat de Fondul Global de Mediu in cadrul Proiectului Managementul Conservarii Biodiversitatii.

• Inchiderea unor coridoare restrictionate publicului 
Aceasta actiune a fost realizata in Iulie 2006 impreuna cu constructia traseului de vizitare. Fostul traseu de vizitare a fost redus cu aproximativ 50m, aceasta contribuind la o mai buna protectie a populatiei de lilieci care se gasea in aceasta zona. In propunerea de proiect erau prevazute inchiderea mai multor coridoare din pestera dar studiul a aratat ca populatia de lilieci se gaseste doar in coridorul principal al pesterii.

• Amplasarea panourilor informationale la Pestera Dambovicioara
Un panou informational, containand informatii despre parc si harta pesterii, a fost instalat la intrarea in pestera. In interiorul pesterii vor fi amplasate panouri referitoare la teme specifice: geneza si evolutia pesterii Dambovicioara, biospeologia, fosilele in mediul subteran etc. In acest fel turisti vor fi constientizati cu privire la proiect, la parc si la importanta conservarii habitatului cavernicol.