Pana in anul 2000 cercetarile ecologice si de biodiversitate au fost orientate pe studiul unor zone restranse sau a unor anumite grupe de flora sau fauna. Desi aceste studii au de cele mai multe ori o valoare stiintifica exceptionala, este foarte dificil de a lega spatial aceste informatii de diferitele zone ale parcului in asa maniera incat sa fie utile pentru managementul conservarii biodiversitatii. Proiecte
Programul de inventarire si cartare a biodiversitatii coordonat de catre administratia parcului a avut drept scop furnizarea informatiilor necesare identificarii zonelor importante din punct de vedere al biodiversitatii si construirea unei baze stiintifice adecvate pentru stabilirea limitelor parcului si a zonarii interne; furnizarea de informatii si pe baza acestora de recomandari privind zonele de protectie si modul de utilizare al terenului necesare planului de management; furnizare de informatii biologice pentru activitatile de constientizare publica si educatie, ecoturism organizat, atragere de finantari.
 
De asemenea prin extinderea acestor studii in unele zone invecinate parcului au fost obtinute noi date referitoare la biodiversitate si amenintarile asupra acesteia, date utile pentru managementul ariei protejate.
 
Scopul central al programului a fost reprezentat de crearea unei baze coerente de date, cat mai complete, cu informatii reale, localizate geografic si corecte din punct de vedere stiintific, realizarea de harti cu o informatie cat mai diversificata în functie de scopul urmarit.
 
O mare parte din rezultatele acestor studii au fost publicate in volumele "Cercetari in Parcul National Piatra Craiului - Research in Piatra Craiului National Park" (vol. I, II, III) editata de administratia parcului.3