Descrierea traseelor de cicloturism in Parcul National Piatra Craiului

1. Zarnesti – Cabana Plaiul Foii - de culoare albastra pe sagetile indicatoare  

descarca gpx

​Traseu usor, cu o lungime de 12 km, cu privelisti deosebite asupra abruptului nord-vestic al Pietrei Craiului, brazdat de numeroase vai torentiale, numite “padine” care sunt caracteristice acestui masiv calcaros. Traseul este partial asfaltat (pe o lungime de 5 km la momentul actual), insa exista un proiect in curs de derulare pentru asfaltarea totala a acestui drum. In dreptul Centrului de informare turistica din Zarnesti, situat chiar in centrul localitatii, se afla un indicator cu directia Plaiul Foii care ne va scoate in afara orasului pe Valea Barsei Mari. Dupa aproximativ 2 km vom vedea pe partea dreapta cladirea Administratiei Parcului National Piatra Craiului care adaposteste si Centrul de Vizitare unde se pot obtine informatii despre obiectivele turistice si regulamentul ariei protejate. In continuare depasim Valea Crapaturii si intersectia cu drumul spre Coltii Chiliilor, aflate pe partea stanga in directia noastra de mers. La km 6,5 intalnim pe dreapta un prim afluent al Barsei – Barsa Fierului- , iar dupa inca 4 km ajungem la Gura Barsei unde se varsa paraul Barsa lui Bucur, un alt afluent al Barsei. De aici drumul forestier ne conduce catre stanga, insotind cursul apei.  Curand atingem punctul final al traseului, cabana Plaiul Foii, situata chiar langa locul unde, prin unirea Barsei Grosetului cu Barsa Tamasului, se formeaza Barsa Mare. In apropierea cabanei se afla un punct de supraveghere si prim-ajutor Salvamont. 

2. Zarnesti – Coltii Chiliilor - de culoare neagra pe sagetile indicatoare 

descarca gpx

Traseu dificil, recomandat ciclistilor cu experienta deoarece prezinta sectiuni de single-trail pe poteci inguste, cu radacini si bolovani. Portiunea initiala este comuna cu traseul nr. 1, insa dupa doar 1 km se desprinde pe partea stanga traseul turistic marcat cu banda albastra care ne conduce catre schitul de la Coltii Chiliilor. Aceasta intersectie este semnalizata de un stalp indicator. Drumul de caruta strabate terenurile agricole, apoi urmeaza o urcare scurta pe terasele de la baza versantului nordic al Pietrei Mici (“Sub Barc”). In continuare, drumul urmeaza aproximativ curba de nivel, strabatand fanetele cosite vara de localnici, inainte de a se transforma intr-o poteca ingusta, cu radacini si bolovani, ce va pune la incercare abilitatile tehnice ale ciclistilor. Dupa traversarea Vaii Crapaturii, poteca va intersecta drumul forestier care urca direct din Valea Barsei (drum pe care il vom urma la intoarcere) si nu va mai prezenta dificultati de ordin tehnic pana la final. Coborarea pe drumul forestier poate pune probleme pe vreme umeda. La Coltii Chiliilor exista un izvor, necesar pentru refacerea proviziilor de apa. 

3. Zarnesti – Castelul Bran - de culoare albastra pe sagetile indicatoare

descarca gpx

Traseu usor, care face legatura intre localitatile Zarnesti si Bran. Din dreptul Centrului de informare turistica din Zarnesti, situat chiar in centrul localitatii, urmam indicatoarele rutiere cu directia Brasov pe o distanta de cateva sute de metri, apoi viram dreapta in dreptul unui indicator cu directia Bran. Traversam cartierul de blocuri Caraiman si ne continuam drumul drept inainte pe Soseaua Branului. Dupa ce parasim ultimele case, asfaltul lasa loc unui drum pietruit care va incepe sa urce catre Tohanita. In timp ce pedalam si castigam altitudine, putem admira Saua Magurii, Piatra Mica si orasul Zarnesti. Curand atingem primele case din Tohanita si ascensiunea noastra ia sfarsit, odata cu revenirea pe drumul asfaltat. Ne indreptam acum catre Bucegi, avand in dreapta noastra Magura Branului, la poalele careia se aflau mai demult vechiul cordon de granita austriac si vama de la Bran. Din Predelut, o coborare rapida ne va duce  in scurt timp in parcul din fata Castelului Bran, resedinta de vara a Reginei Maria. In parc exista si o sursa de apa, insa ne putem realimenta usor de la numeroasele magazine din zona.

4. Zarnesti – Prapastii – La Table – Saua Joaca – Pestera – Magura – Zarnesti - traseu de dificiltate medie - de culoare rosie pe sagetile indicatoare  

descarca gpx

Traseu de dificultate medie, dar cu peisaje spectaculoase. Traseu identic cu traseul nr. 9 (catre cabana Curmatura) pana la iesirea din chei. Dupa o sectiune de serpentine parasim drumul catre cabana Curmatura, o curba la stanga  conducandu-ne catre poiana Vladusca si Table. O scurta coborare si ne continuam ascensiunea pana la finalul drumului de exploatare. De aici porneste prin padure o poteca marcata care strabate poiana Vladusca pana in punctul La Table, punct de intersectie pentru mai multe trasee turistice, in apropierea caruia se afla un izvor. Viram la stanga si ne indreptam spre saua Joaca, urcand sustinut pe un drum de tractor. Coborarea spre satul Pestera este foarte bolovanoasa si necesita precautie, pentru evitarea accidentelor. Chiar inainte de Casa Folea, traseul turistic coboara in satul Magura, pe la poalele muntelui Toanches. De aici drumul urmeaza Coturile Magurii si coboara la Fantana lui Botorog, completand bucla noastra.

5. Zarnesti – Prapastii – La Table – Dambovicioara – Ciocanu – Sirnea - Pestera – Magura – Zarnesti - de culoare neagra pe sagetile indicatoare  

descarca gpx

Traseu dificil din cauza diferentei de nivel. Traseul este comun cu traseul nr. 4 pana in punctul La Table, de unde se continua catre Grind si apoi coboara la Brusturet pe un drum bolovanos prin Valea Seaca a Pietrelor. In apropierea punctului La Table exista un izvor, necesar pentru rehidratare si refacerea proviziilor de apa. De la cabana Brusturet coboram pe un drum forestier catre Dambovicioara, strabatand mai intai spectaculoasele chei ale Brusturetului. Curand ajungem si la Pestera Dambovicioarei, unul dintre principalele puncte de atractie ale zonei, vizitata inca din sec. XVIII. Dupa ce vizitam pestera, ne continuam coborarea pana la o intersectie de unde incepe o urcare solicitanta pe asfalt spre satul Ciocanu. La intrarea in judetul Brasov asfaltul se termina si incepe coborarea spre satul Sirnea. Din centrul localitatii ne orientam la stanga si ne intersectam curand cu traseul nr. 6 care are acelasi parcurs din acest punct pana in Zarnesti.

6. Zarnesti – Prapastii – La Table – Curmatura Groapelor – Sirnea – Pestera – Magura – Zarnesti - de culoare rosiepe sagetile indicatoare

descarca gpx

Traseu de dificultate medie, insa foarte variat. Traseul este comun cu traseul nr. 4 pana in Saua Joaca de unde se desparte pe partea dreapta si strabate o poiana, inainte sa coboare pe un drum de tractor pana in drumul pietruit care urca in Curmatura Groapelor, prin care  trecea  vechea granita intre Romania si Imperiul Austro-Ungar si de unde avem o priveliste spectaculoasa asupra satelor de munte si a Bucegilor. Coborarea in satul Sirnea pe drumul lui Fruntes este foarte bolovanoasa si necesita precautie pentru a evita eventuale accidente. La capatul drumului viram la stanga, fiind nevoiti sa deschidem o poarta care limiteaza accesul vitelor. Dupa inca un sector de coborare urmeaza o urcare scurta, insa foarte abrupta care ne scoate in drumul asfaltat care urca din Moeciu in satul Pestera. La urcare, pe partea dreapta, se afla un izvor care poate servi la refacerea proviziilor de apa. Din capatul drumului asfaltat, traseul coboara in satul Magura, apoi la Fantana lui Botorog si, in final, in Zarnesti, completand astfel o tura complexa. 

7. Zarnesti – Magura – Pestera – Moieciu de Jos - Magura – Zarnesti - de culoare rosie pe sagetile indicatoare

descarca gpx

Traseu de dificultate medie. Parcursul este identic cu traseul nr. 8 pana in dreptul Vaii cu Calea, de unde continua drept inainte, strabatand satul Magura pana deasupra Prapastiilor Zarnestiului. Dupa o scurta coborare, urmeaza inca o urcare sustinuta pana in satul Pestera, unde intalnim drumul asfaltat. Pe parcursul urcarii putem admira arhitectura traditionala a satului de munte, dar si fanetele pline cu flori multicolore, cosite vara de catre localnici, iar in fundal versantul branean al Bucegilor si versantul rasaritean al Pietrei Craiului. Din Pestera incepe o coborare rapida pe asfalt catre Moieciu care trebuie abordata cu precautie din cauza virajelor stranse si a faptului ca aici se pot atinge viteze foarte mari. De asemenea, mai ales la sfarsitul saptamanii, pe acest sector creste foarte mult si traficul auto. Tot in aceasta zona se afla si Pestera Liliecilor, care a dat si numele localitatii. Ajunsi la finalul coborarii, intersectam curand traseul nr. 4, al carui parcurs il vom urma din nou pana la final. 

8. Zarnesti – Magura – Valea cu Calea – Magura – Zarnesti - de culoare neagra pe sagetile indicatoare 

descarca gpx

Traseu de dificultate medie unde distanta redusa este compensata de diferenta de nivel. Pana la Podul Magurii traseul este identic cu cel descris la nr. 4. De aici viram stanga si urcam pe Coturile Magurii pana in sat. Dupa aproximativ 3 km catararea se incheie si iesim din padure. Urmeaza o scurta coborare in timpul careia putem admira arhitectura traditionala a satului de munte si abruptul branean al Bucegilor. Viram la stanga si strabatem satul pana in dreptul Vaii cu Calea, unde un indicator ne semnalizeaza pe partea stanga inceputul unei coborari spectaculoase catre Moeciu de Jos. Traseul va testa abilitatile tehnice ale ciclistilor datorita pantei abrupte si a ogaselor adanci sapate de ploi. Urmeaza cateva traversari prin apa, condimentate si de balti pline cu noroi. Ajunsi jos in capatul vaii, viram la stanga si urmam drumul asfaltat pana la intersectia cu Valea Pescarului unde se afla un panou informativ. De aici un drum forestier urca in satul Magura, trecand pe langa niste relee si oferindu-ne privelisti spectaculoase ale tinuturilor branene, iar in finalul catararii inchidem bucla noastra, inainte de a cobori inapoi in Zarnesti.

9. Zarnesti – Prapastii – Cabana Curmatura – Zarnesti - de culoare neagra pe sagetile indicatoare 

descarca gpx

Traseu dificil datorita diferentei de nivel. Din dreptul Centrului de informare turistica din Zarnesti urmam indicatoarele catre Magura si Prapastii care ne vor directiona catre cabana Gura Raului unde drumul asfaltat se termina si incepe un drum forestier pe Valea Raului. Dupa o scurta urcare traversam o fosta cariera de piatra si intalnim in scurt timp un loc amenajat pentru activitatile de camping si picnic. Imediat dupa curba, pe partea dreapta, se afla Fantana lui Botorog, unde se poate face alimentarea cu apa. La Podul Magurii lasam in stanga drumul ce urca in sat si ne continuam traseul drept inainte catre chei, trecand pe langa captarile de apa si casuta paznicului. In curand ajungem la intrarea intre Prapastii, unde o bariera limiteaza accesul auto in acest spectaculos sector de chei. Drumul pietruit incepe sa urce sustinut printre peretii de calcar care adapostesc numeroase capre negre. Dupa un sector cu serpentine, la iesirea din chei, lasam in stanga noastra drumul catre Vladusca si continuam cu o urcare scurta, inainte de a vira la dreapta catre cabana Curmatura. Doua sectiuni abrupte, botezate de localnici Panta Mare si Panta Mica, constituie o provocare pentru ciclistii cu aptitudini de cataratori. Langa cabana se gasesc doua izvoare care servesc la rehidratare si refacerea proviziilor de apa. O lunga coborare inapoi in Zarnesti constituie rasplata pentru efortul depus pana aici. 

10. Dambovicioara – Podu Dambovitei – Satic – Cabana Garofita Pietrei Craiului - de culoare albastra pe sagetile indicatoare 

descarca gpx

Traseu usor, recomandat tuturor categoriilor de ciclisti. De la intersectia cu drumul catre satul Ciocanu urmam drumul asfaltat de-a lungul vaii Dambovicioara, strabatand un spectaculos sector de chei, si ajungem in Podu Dambovitei la drumul national unde viram dreapta, traversam podul care a dat si numele localitatii si intram in Cheile Dambovitei, unde asfaltul ia sfarsit. La iesirea din chei intalnim primele case din Satic, apoi trecem pe langa un baraj si ne continuam drumul de-a lungul Dambovitei pana la interesectia cu Valea Dragoslovenilor unde traversam la dreapta peste un pod. Bariera instalata limiteaza accesul auto, iar urcarea pana la Cabana Garofita Pietrei Craiului devine mai abrupta si putem observa semne ale prezentei faunei salbatice. Ajunsi la cabana, putem admira peretii abrupti de calcar, extrem de fotogenici in lumina apusului. O excursie pe jos pana la Marele Grohotis si Cerdacul Stanciului poate completa aceasta tura, oferindu-ne ocazia unei intalniri cu ciopoarele de negre si cu flora bogata a Pietrei Craiului.

11. Dambovicioara – Podu Dambovitei – Valea Cheii – Fundatica – Fundata – Sirnea – Ciocanu – Dambovicioara - de culoare rosie pe sagetile indicatoare

descarca gpx

Traseu de dificultate medie. Din punctul de pornire, traseul este comun cu traseul nr. 10, de care se desparte la Podu Dambovitei, urmand drumul european pe o distanta de cateva sute de metri, inainte de a parasi drumul asfaltat si a vira la dreapta, intrand din nou pe teritoriul Parcului National Piatra Craiului. Dupa ce traversam un sector de chei, strabatem Valea Cheii pe un drum forestier si incepem sa urcam catre Fundata. Stalpii indicatori ne semnalizeaza directia in intersectii si, dupa o urcare sustinuta, ajungem in Fundata unde reincepe drumul asfaltat. La intersectia cu drumul european viram stanga, catre Rucar, insa dupa doar cateva sute de metri viram la dreapta, catre Sirnea pe un drum de tractor. Curand ajungem in drumul recent asfaltat care ne conduce pana in centrul localitatii. O ultima sectiune de drum pietruit urca pana in satul Ciocanu unde reintalnim drumul asfaltat. O coborare rapida ne duce inapoi la punctul de pornire din Dambovicioara, completand astfel circuitul nostru.