RNP Romsilva – Administrația Parcului Național Piatra Craiului R.A este partenera in proiectul Centralparks – Dezvoltarea capacitaților de management ale ariilor protejate din Carpați pentru integrarea și armonizarea protecției biodiversitații și dezvoltarii socio – economice, finanțat prin Programul  INTERREG Europa Centrala.

Prioritatea Programului

3. Cooperare privind resursele naturale și culturale pentru dezvoltarea durabila in Europa

Prioritatea Programului

Obiectiv specific

3.1 Imbunatațirea capacitaților de management integrat de mediu pentru protecția și utilizarea durabila a patrimoniului natural și a resurselor

Numar identificare proiect

CE1359

Partenerul Lider

Academia Europeana Bozen-Bolzano, Italia (Eurac Research)

Durata Proiectului

01.04.19 – 31.03.22

Bugetul total eligibil

€ 1.599.440,00

FEDR

€ 1.331.134,67

Partenerii Proiectului:

  1. Academia Europeana Bolzano/Bozen – Eurac Research (Italia)
  2. Agenția pentru Conservarea Naturii a Republicii Slovacia (Slovacia)
  3. RNP Romsilva – Administrația Parcului Național Piatra Craiului R.A. (Romania)
  4. Organizația „Ekopsychology” (Polonia)
  5. Direcțiunea Parcului Național Dunare-Ipoly (Ungaria)
  6. Organizația Neguvernamentala „Pronatur” (Slovacia)
  7. Societatea de Salbaticie Europeana (Austria)
  8. Centrul de educație și informare a Munților „Bílé Karpaty” (Republica Ceha)


Partenerii Asociați:

  1. Ministerul Mediului (Italia)
  2. Ministerul Mediului al Republicii Slovacia
  3. Ministerul Mediului (Polonia)
  4. Ministerul Mediului (Romania)
  5. Danubeparks - Rețeaua de Arii Protejate a Fluviului Dunarea (Austria)
  6. „CEEweb” pentru Biodiversitate (Ungaria)
  7. Rețeaua Europeana de Paduri de Fag (Germania)
  8. Ministerul pentru Ecologie și Resurse Naturale (Ucraina)

Contextul:

Carpații aparțin celei mai importante eco-regiuni din Europa. Pierderea biodiversitații și creșterea presiunilor le amenința valorile naturale remarcabile. Abordarile tradiționale pentru managementul resurselor și conservarea naturii nu mai sunt suficiente pentru a garanta beneficiile economice pe termen lung și furnizarea de servicii ecosistemice. Astfel de probleme nu pot fi soluționate doar de o singura țara, este necesara cooperarea transnaționala.

Despre proiect:

Centralparks are ca scop imbunatațirea capacitaților de management ale ariilor protejate. Proiectul va sprijini protecția naturii și dezvoltarea durabila locala, imbunatațirea managementului de mediu integrat, a capacitaților și politicilor, intensificarea cooperarii transnaționale, și atenuarea amenințarilor și presiunilor curente asupra biodiversitații. Documentele suport ale unor politici și instrumente, pregatite pentru factori de decizie și manageri de arii protejate, se concentreza pe intensificarea conservarii biodiversitații și a peisajului, dezvoltarea durabila a turismului local, planificarea conservarii integrate a naturii,  evaluarea habitatului, evaluarea serviciilor ecosistemice, și comunicarea cu comunitațile locale. Centralparks promoveaza activitațile comune pentru managementul integrat al biodiversitații, inclusiv grupurile tematice comune de lucru transnaționale prin implicarea experților din țarile Carpatice. Proiectul va realiza o reconciliere intre conservarea naturii și dezvoltarea socio-economica locala și va crește sprijinul și implicarea comunitaților locale. Va dezvolta și va testa instrumente de management de mediu inovative, ca de exemplu Setul de Instrumente privind Serviciile Ecosistemice și metoda scanarii cu laser pentru evaluarea habitatelor și planificare de management. Centralparks incurajeaza dezvoltarea unei rețele transnaționale și are ca scop armonizarea abordarilor la nivel internațional și faciliteaza armonizarea masurilor intreprinse in zone de granița și in arii protejate transfrontaliere. Strategiile vor fi aprobate de Convenția Carpatica, facilitand adoptarea acestora la nivel de politici și implementarea lor pe termen lung.

Pagina de web oficiala Interreg-CENTRAL EUROPE: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/Centralparks.html

Platforma Social Media: https://centralparks.eu

Facebook: https://www.facebook.com/Centralparks

Twitter: https://twitter.com/Centralparks19

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/centralparks

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCBkbK2BPURRuZnhsbiiIAxA