Refugii

Primele refugii din Piatra Craiului au fost construite de către vanatorii de capre negre in perioada  interbelica. Astfel sunt mentionate in primele ghiduri ale masivului casa de adapost Diana si Cabana Ascunsa. Constructia de lemn de la Diana a fost distrusa de mai multe ori, fiind reconstruita de catre Salvamont Zarnesti. In anul 2003 a fost instalat un refugiu nou de catre Administratia Parcului. Și langa vechea constructie de lemn  "Ascunsa" pe Braul Cioranga a fost construit un refugiu inaugurat in anii '80, denumit mai tarziu refugiul Sperantelor. Pe 5 august 2015, Administratia Parcului National Piatra Craiului a inlocuit vechiul adapost alpin, ajuns intr-o stare avansata de degradare, cu o constructie moderna, cu sprijinul a 50 de salvamontisti, jandarmi montani si alti voluntari. 
 
Refugiul de la Varful Ascutit a fost construit in perioada 1945-1950 fiind denumit Refugiul "7 Noiembrie" (Lehmann).  A ars in 1975, fiind reconstituit in scurt timp din fibra de sticla. A fost primul refugiu tip iglu din Piatra Craiului. Refugiul actual a fost montat in anul 2000 de catre Administratia Parcului impreuna cu Alpin Club Brasov.
 
Refugiul Grind a fost amenajat initial, in mod rudimentar, pe locul fostei cabane Radu Negru, construita de catre asociatia A.D.M.I.R. si distrusa de catre o avalansa in anul 1953. Actualul refugiu din tabla, numit si Grind 1, a fost construit in 1983 de catre membrii cercului Amicii Salvamont si ai cercului de turism din Uzina Tractorul (ambele din Brasov). Partial distrus de o avalansa, in primavara lui 2005, a fost refacut de catre Administratia Parcului National Piatra Craiului si Serviciul Public Salvamont Zarnesti. In 2016, refugiul se afla intr-o stare avansata de degradare si necesita reparatii urgent, fiind renovat de catre Dan Mazilu, cunoscut montaniard brasovean, in vara lui 2017, cu sprijinul APNPC si a altor voluntari. 
 
Refugiul Spirla a fost construit intre anii 1970-1972  de catre Salvamont Zarnesti. In anul 1980 arde. Se construieste un alt refugiu turistic din lemn. A ars in anul 2001 si a fost refacut in acelasi an cu forte proprii de catre un grup de cercetasi. Din pacate a fost mistuit de flacari si acesta dupa doar 6 luni. Refugiul actual din fibra de sticla a fost amplasat de catre Administratia Parcului National Piatra Craiului. 
 
Refugiul situat la cea mai mare altitudine din Piatra Craiului, in Saua Grindului (2026 m) a fost construit din fibra de sticla in anul 2003 de catre Administratia Parcului, cu sprijinul Salvamont Zarnesti. Tot in acelasi an, la inceputul lunii august, s-au efectuat lucrarile de montare a refugiului din Saua Funduri. Actiunea organizata de Administratia Parcului National Piatra Craiului a fost sprijinita de catre gruparile turistice: Floare de Colt Brasov, Carpatia Bucuresti si Ecologie-Sport-Turism Bucuresti.